my_menu

25.6.24

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία

Από τις 12/12/2023 μέχρι τις 15/12/2023 35 μαθητές/τριες της Γ’ γυμνασίου με τρεις συνοδούς καθηγητές (Μαλιάκα Εμμ. – Φυσικό, Ιερομνήμων Τρ. – Βιολόγο και Βαμβακάρη Μ. – Πληροφορικής) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελβετία. 
Η επιλογή των μαθητών έγινε με κριτήριο το βαθμό στο μάθημα της Φυσικής. Στο πλαίσιο προετοιμασίας οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τα πειράματα που γίνονται στο CERN σε ημερίδα στο ΕΚΕΦΕ  Δημόκριτος, και εκπόνησαν εργασίες με θέματα όπως: Ελληνισμός της διασποράς στη Γενεύη, Το πολίτευμα της Ελβετίας – Άμεση Δημοκρατία – Ιωάννης Καποδίστριας, Συνθήκη της Λοζάνης, Θρησκευτική μεταρρύθμιση – Καλβίνος, CERN και www, Αϊνστάιν, Τραπεζικό σύστημα Ελβετίας.

Τετάρτη 13/12/2023:

Προγραμματισμένη επίσκεψη στο μουσείο της Ω OMEGA στην πόλη Μπιέλ. Έγινε ξενάγηση από τους εκπροσώπους της διάσημης εταιρείας ρολογιών.

Πέμπτη 14/12/20232, προάστιο Meyrin της Γενεύης, έδρα του CERN (Kέντρο Eρευνας Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων).

Αρχικά επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του πειράματος ALICE (A large Ion Collider Experiment) και ενημερωθήκαμε από την υπεύθυνη Δρ. Χατζηφωτιάδου Δέσποινα. Τα κουάρκ και τα γκλουόνια είναι στοιχειώδη σωμάτια από τα οποία αποτελούνται σύνθετα σωμάτια, όπως τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Αν και δεν έχει παρατηρηθεί ελεύθερο κουάρκ, η σύγχρονη θεωρία της ισχυρής αλληλεπίδρασης προβλέπει ότι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (περίπου 100000 φορές μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία του πυρήνα του Ηλίου) τα κουάρκ και τα γκλουόνια θα έπρεπε να υπάρχουν ελεύθερα σε μια νέα κατάσταση ύλης που είναι γνωστή σαν πλάσμα κουάρκ και γκλουονίων.

Στο πείραμα ALICE δυο βαρείς πυρήνες μολύβδου πλησιάζουν ο ένας τον άλλον με ταχύτητα πολύ κοντά σε αυτή του φωτός και συγκρούονται, αναδημιουργώντας αυτές τις ακραίες συνθήκες πυκνότητας και θερμοκρασίας που απελευθερώνουν τα κουάρκ και τα γκλουόνια, δημιουργώντας το πλάσμα κουάρκ και γκλουονίων. Το πείραμα ALICE μελετάει τον σχηματισμό και τις ιδιότητες αυτής της νέας κατάστασης της ύλης.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την μόνιμη έκθεση πειραμάτων. Εκεί οι μαθητές «έπαιξαν» και πειραματίστηκαν με τις υπό κλίμακα πειραματικές διατάξεις – προσομοιώσεις των πραγματικών.

Παρασκευή 15/12/2023:

Επίσκεψη στα γραφεία της Google στη Ζυρίχη. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από Έλληνες υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας στους χώρους εργασίας και αναψυχής (play rooms), συμμετείχαν σε προγραμματισμένες δραστηριότητες και ενημερώθηκαν για τις απαιτήσεις και δυνατότητες να εργαστεί κάποιος σε παρόμοιες θέσεις.

Εκτός από τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις στα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα επισκεφτήκαμε και περιηγηθήκαμε στη Γενεύη, στη Λωζάνη, στο Monteux, στο Evian, στη Βέρνη.

Οι μαθητές/-τριες έμειναν ενθουσιασμένοι/-ες και ένιωσαν πλουσιότεροι/-ες σε εμπειρίες και εικόνες που θα τους/τις συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή!!

Ευχαριστούμε την Διευθύντρια κ. Μαραβέλια Σοφία που αιτήθηκε και εξασφάλισε την επίσκεψή μας στο CERN, καθώς και τον κύριο Βαμβακάρη Μιχάλη που έκανε όλες τις απαραίτητες επαφές και συντόνισε τις επισκέψεις στην Ω OMEGA και Google.

Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική επίσκεψη εδώ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ