my_menu

27.3.24

Μέτρηση της ακτίνας της Γης με τη μέθοδο του Ερατοσθένη.

Το Σχολείο μας συμμετείχε για 5η  φορά στη δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης , που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).



Οι μετρήσεις έγιναν την
 Τετάρτη 20 Μαρτίου  2024 (εαρινή ισημερία) με την πρόθυμη συμμετοχή όλων των  μαθητών των τμημάτων Γ2 και Γ4 ,την καθοδήγηση από τους καθηγητές Εμμανουήλ Μαλιάκα (Φυσικό) ,Ανδρέα Κολιό (Μαθηματικό) και την διαδικτυακή υποστήριξη από τον καθηγητή Πληροφορικής Ιωάννη Τσιμπινό.

Με τη βοήθεια του Διαδικτύου βρέθηκαν οι ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του σχολείου, η ώρα που έπρεπε να γίνουν οι μετρήσεις και η απόσταση του σχολείου από τον αντίστοιχο τόπο (στον ίδιο μεσημβρινό) που τη μέρα αυτή οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κατακόρυφα.

Στις 12:32 ,  όταν ο Ήλιος μετά από ένα βασανιστικό  κρυφτούλι  με τα σύννεφα βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο στον ουρανό της Αθήνας οι μαθητές αφού πρώτα στερέωσαν κατακόρυφα ένα αντικείμενο , μέτρησαν το ύψος του και το μήκος της σκιάς του. Μία ομάδα χρησιμοποίησε το γωνιομετρικό κύκλο και μια άλλη το (κατακόρυφο) νήμα της στάθμης . Στη συνέχεια με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, υπολόγισαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γής όπως  έκανε και ο Ερατοσθένης το 240 π.Χ..

 Μετρήσεις και φωτογραφίες από τη διεξαγωγή του πειράματος θα βρείτε εδώ.

 Περισσότερα για την ιστορία του πειράματος θα βρείτε εδώ:    http://magazine.noa.gr/archives/3058 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ