my_menu

17.1.22

Συμμετοχή του σχολείου μας στο διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, "Οικολογικά σχολεία"

 

Το 2ο Γυμνάσιο Χολαργού, τη σχολική χρονιά 2015-2016 εντάχθηκε για πρώτη φορά στο διεθνές  δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία».
Επιλέξαμε  να ασχοληθούμε με τα θέματα «Σχολική αυλή» -«Αειφόρο Σχολείο» και να εντάξουμε σ’ αυτά τόσο τα περιβαλλοντικά προγράμματα όσο και τις ανεξάρτητες δράσεις που προέκυπταν κατά καιρούς σε συνεργασία με διάφορους φορείς π.χ. Δήμος Παπάγου – Χολαργού, ΚΠΕ, σύλλογος ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ, σύλλογος γονέων.
Οι δράσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες σχολικές  χρονιές (2016-2017, 2017-2018, 2018-2019). Μετά από αξιολόγηση αυτών απ’ την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης  και τη Δ/ση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας, το Σχολείο μας στις  6 Απριλίου 2019 βραβεύτηκε με την πράσινη σημαία των «Οικολογικών σχολείων».

Ακολουθούν παρουσιάσεις από τις σχετικές δράσεις του σχολείου μας.

Παρουσίαση στις ημέρες νεολαίας του Δήμου Παπάγου - Χολαργού (2-16/4/2016)



Διαμόρφωση προαυλίου χώρου του 2ου  ορόφου του σχολείου μας (17/4/2016)



ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑΣ




Η ομάδα δράσης του "Οικολογικού Σχολείου" στον Υμηττό (20/11/2016)

Η ομάδα δράσης του «Oικολογικού Σχολείου», την Κυριακή 20 Νοεμβρίου που ήταν η Ημέρα του παιδιού, βρέθηκε στο βουνό, στον πανέμορφο και τόσο κοντινό μας Υμηττό. Ανέβηκε έως τα 400 μέτρα υψόμετρο και έπειτα επισκέφτηκε το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας. Εκεί τα παιδιά με τον Διευθυντή του Σχολείου και την καθηγήτρια Βιολογίας κα Ιερομνήμων συνάντησαν τους δασοπυροσβέστες οι οποίοι τους έκαναν μια πρώτη ενημέρωση για τη δράση τους και τους υποσχέθηκαν μια ευρύτερη ξενάγηση στον Υμηττό.

Αποκορύφωμα της εξόρμησης ήταν ένα απολαυστικότατο πικ-νικ με ποικιλία εδεσμάτων όπως τα μηλοπιτάκια της κ.Ιερομνήμων και η μηλόπιτα της Αλεξάνδρας!




ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ



Το σχολείο μας είναι και φέτος όμορφα στολισμένο για τα Χριστούγεννα!



Η ομάδα δράσης του  Οικολογικού Σχολείου σκέφτηκε να γίνει ο στολισμός χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό περισσότερο υλικά που προέρχονται από επαναχρησιμοποίηση.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας είναι φυσικό. Το έχουμε από πέρυσι τα Χριστούγεννα, το ποτίζουμε και το περιποιούμαστε ένα χρόνο τώρα και ελπίζουμε να είναι τόσο ζωντανό ώστε να καταφέρουμε να το στολίζουμε και τα επόμενα χρόνια.
Τα γραφεία του Διευθυντή, της Υποδιευθύντριας και των Καθηγητών είναι και αυτά όμορφα στολισμένα με φυσικά χριστουγεννιάτικα λουλούδια.

  


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (2016-2017)



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (2017-2018)

Στo πλαίσιo της ευαισθητοποίησης των μαθητών μας σε θέματα που αφορούν στην αειφορεία , στην αγάπη και προστασία του περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δράσεων από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2017 – 2018 ,  πριν ακόμα ξεκινήσουν τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα.  Συγκεκριμένα :

12/10/2017 Το τμήμα Β2 επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και συμμετείχε  στο πρόγραμμα με τίτλο «Δάσος – Περιαστικό πράσινο».

29/10/2017 Η «ομάδα δράσης» του οικολογικού σχολείου έκανε έναν Κυριακάτικο περίπατο στον κοντινό μας Υμηττό.
2/11/2017 Παραδόθηκαν πλαστικά καπάκια, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση ευαισθητοποιημένης ανακύκλωσης του συλλόγου εθελοντών πολιτών ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ. Τίτλος της δράσης είναι «Μαθαίνω να φροντίζω τον άνθρωπο προασπίζοντας το περιβάλλον». Στόχος είναι η στήριξη ατόμων ΑμεΑ. 

26/11/2017 H «ομάδα δράσης» του οικολογικού σχολείου έκανε έναν Κυριακάτικο περίπατο στον Υμηττό προσεγγίζοντάς τον από την περιοχή της Καισαριανής. Ακολούθησε τη διαδρομή του «βοτανικού μονοπατιού» και κατέληξε σε επίσκεψη στη Μονή Καισαριανής.
Μετά την 1/12/2017 το σχολείο μας συγκρότησε δύο περιβαλλοντικές ομάδες. Οι τίτλοι των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν είναι «Φύση – Τέχνη - Μαθητικές δημιουργίες στο Σχολείο» και «Περιβάλλον- Τέχνη- Μαθηματικά». Στο πρώτο πρόγραμμα συμμετέχουν 33 παιδιά της Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου, στο δεύτερο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 παιδιά της Β΄ Γυμνασίου και συνολικά ασχολούνται 5 εκπαιδευτικοί.









«Για λίγο ας κοιταχτούμε και ας πούμε λογικά, πως πρέπει τα σχολεία μας να είναι οικολογικά»


Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον κόσμο, τα Οικολογικά Σχολεία, συμπληρώνει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε η βράβευση 121 σχολικών μονάδων με την πράσινη σημαία, παγκόσμιο σύμβολο αειφορικής πιστοποίησης των σχολείων, στο Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 6 Απρίλη 2019. 
Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Σχολείο μας με την παρουσίαση τραγουδιών για την Άνοιξη από 17 μέλη της χορωδίας μας υπό την καθοδήγηση του μουσικού κου Νικητόπουλου. Στο τέλος της εκδήλωσης βραβευτήκαμε με την πράσινη σημαία  για το σύνολο των περιβαλλοντικών δράσεών μας από τη σχολική χρονιά 2015-2016 και μετά.  
Οι δράσεις συνεχίζονται με στόχο να αντιληφθούν οι μαθητές την έννοια της αειφορίας, του σεβασμού στον εαυτό τους, στους συνανθρώπους τους, στις μελλοντικές γενεές. Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και τους γονείς τους για την υποστήριξη των προσπαθειών. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού κο Ηλία Αποστολόπουλο για τη στήριξή του , την παρουσία του στην τελετή βράβευσης αλλά και την  απονομή της πράσινης σημαίας στο Σχολείο μας.



Συμμετοχή του 2ου Γυμνάσιου Χολαργού στο 5ο Φεστιβάλ Ευαισθητοποιημένης Ανακύκλωσης του συλλόγου ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου 2019 ο σύλλογος εθελοντών ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ πραγματοποίησε το 5ο festival ευαισθητοποιημένης ανακύκλωσης. Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος σχολεία από πολλά μέρη της Αττικής. Το Σχολείο μας συμμετείχε με μία εικαστική έκθεση δημιουργιών μαθητών μας που έγιναν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Περιβάλλον, Τέχνη και Μαθηματικά». Επίσης, συμμετείχαν έμμεσα όλοι οι μαθητές του σχολείου, μέσω της συλλογής πλαστικών καπακιών συσκευασιών  από νερό, αναψυκτικά και γάλα. Από την ανακύκλωση των καπακιών εξασφαλίστηκαν οι πόροι για την αγορά και παράδοση 6 αμαξιδίων και 1 οργάνου ενδυνάμωσης για Αμεα. Ευχαριστούμε πολύ το σύλλογο ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ για τα «Συγχαρητήρια» που μας έδωσε αλλά κυρίως τους μαθητές και τις οικογένειές τους που στηρίζουν την προσπάθεια. Η δράση συνεχίζεται και δεν ξεχνάμε ότι «δεν σπαταλάμε, δεν πετάμε, εξοικονομούμε, κάνουμε τέχνη και επαναχρησιμοποιούμε»!!!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ