my_menu

27.1.24

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ και Β΄ τάξης στο Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Ένα σύντομο ταξίδι στην αρχαία ελληνική τεχνολογία

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου επισκέφθηκαν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Εκεί είδαμε πολλές και εντυπωσιακές αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ προχωρημένοι στην Τεχνολογία. Κάποιες από αυτές είναι: «Ο οξυβελής καταπέλτης του Ζώπυρου του Ταραντίνου», «Το υδραυλικό ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου», «Το ελαιοπιεστήριο (Τύπου συμπίεσης λοστού)», «Η ύδραυλις του Κτησιβίου», «Η αρχαϊκή κιθάρα», «Η λύρα», «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων», που ήταν η πρώτη Υπολογιστική Μηχανή και η «Αυτόματη θεραπαινίς του Φίλωνος», που ήταν το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ανθρωπότητας.

Ο οξυβελής καταπέλτης ήταν ένα όπλο που εκτόξευε δύο βέλη ταυτόχρονα. Το υδραυλικό ωρολόγιο έδειχνε τόσο την ώρα, όσο και την ημερομηνία και τις θέσεις των πλανητών ανάλογα με το ημερολόγιο. Το ελαιοπιεστήριο ήταν το αρχαιότερο μηχάνημα παραγωγής λαδιού και βρέθηκε στη Θηρασία. Η ύδραυλις του Κτησιβίου ήταν το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι η πρώτη υπολογιστική μηχανή της Ιστορίας και μπορούσε να προβλέπει με ακρίβεια σημαντικά αστρονομικά γεγονότα του μέλλοντος, όπως η έκλειψη της Σελήνης. Η αυτόματη θεραπαινίς του Φίλωνος ήταν μία υπηρέτρια-ρομπότ, που έριχνε με το ένα χέρι της κρασί σε ένα κύπελο, όταν αυτό τοποθετούνταν στο άλλο χέρι της.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για το πώς επικοινωνούσαν οι αρχαίοι Έλληνες από μεγάλη απόσταση με το σύστημα της Πυρσείας, δηλαδή με την κωδικοποιημένη οπτική μετάδοση μηνυμάτων, από βουνό σε βουνό με πυρσούς. Το μουσείο αυτό ήταν μία πάρα πολύ ωραία εμπειρία για εμάς και ευχόμαστε να ξαναπάμε.

                                                                                                               Ο αρθρογράφος,

                                                                                                          Αλέξανδρος Σράντερ, Α4 

Τη συγκεκριμένη έκθεση επισκέφθηκαν, επίσης, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου οι μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας και εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα!

Δείτε στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική επίσκεψη

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ