my_menu

9.2.24

Διδακτική επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Μουσείο Γουλανδρή

Το «Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας» άνοιξε τις πόρτες του στους μαθητές του σχολείου μας με σκοπό την ενημέρωσή τους για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ευαισθητοποίησή μας στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της. Στη μόνιμη θεματική ενότητα «Γαία» που φιλοξενείται εκεί παρουσιάζεται  η Πρώτη Διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Από τη γέννηση του πλανήτη μας μέχρι σήμερα το ανάγλυφο της Γης έχει αλλάξει μορφή. Ένα πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό μάς ταξίδεψε στον χρόνο και μπροστά μας πέρασαν σε εικόνες όλα τα στάδια της εξέλιξης της ζωής, μέχρι τα κρίσιμα χρόνια που διανύουμε! Το κλίμα της Γης αλλάζει, όπως άλλωστε άλλαζε πάντοτε στο παρελθόν, ακόμα και πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ασυνήθιστες αλλαγές τα τελευταία 150 χρόνια, με μία μη αναμενόμενη και απότομη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης. Και ενώ πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τα τελευταία χρόνια στο ‘φαινόμενο του θερμοκηπίου’.

Μπορούμε όμως εμείς σαν μέλη μιας μικρής σχολικής ομάδας ή και σαν μονάδες -ο καθένας ξεχωριστά- να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Τα διαδραστικά εκθέματα της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» μάς έπεισαν πως μπορούμε! Πόσα λίτρα νερό καταναλώνουμε στο μπάνιο και στο βούρτσισμα των δοντιών με συνεχή ροή της βρύσης; Πόσα λίτρα νερού καταναλώνουμε στο πλύσιμο των ρούχων ή των πιάτων, όταν χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο τις αντίστοιχες συσκευές; Με το πάτημα ενός κουμπιού οι απαντήσεις φωτίστηκαν μπροστά μας και κάπου μέσα μας φωτίστηκε κι η ατομική μας ευθύνη. Πόσο ‘καλοί’ είμαστε στη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών; Ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι παρατηρητικότητας και ταχύτητας δοκίμασε τις ικανότητές μας και είδαμε την ανακύκλωση ως πρόκληση! Τι συστατικά περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Από τί είναι φτιαγμένα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε; Το Eco Market και το μικροσκόπιο του μουσείου μεγέθυναν τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους. Και τέλος, τι ενέργεια καταναλώνουν οι συσκευές του σπιτιού μας; Πώς μπορεί μια ολόκληρη πόλη να εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζεται αποκλειστικά από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών; Τελικά η γνώση μπορεί να είναι και διασκέδαση…

Αφήσαμε το μουσείο γεμάτοι εικόνες και προβληματισμό. Γιατί στα εφηβικά μυαλά μας όλα αυτά τα γνωρίζουμε, όλα αυτά τα ξέρουμε, αλλά στη ζωή μας σπάνια τα εφαρμόζουμε. «Ας γίνουμε, λοιπόν, εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!»

                                                                                                                       H Συντάκτρια,

                                                                                                            Αγγελίνα Μπακρατσά, Β4

Άρθρο για την κλιματική αλλαγή του μαθητή του Β3 Φίλιππου Γκόνου εδώ

Δείτε στιγμιότυπα από τη διδακτική επίσκεψη 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ