my_menu

26.11.23

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μια κλεφτή ματιά στα άστρα…

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να στρέψουν για λίγο τα μάτια στον ουρανό…Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών άνοιξε τις πόρτες του και μας υποδέχτηκε στους χώρους του για ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία της αστρονομίας και της αστροφυσικής στη χώρα μας!

Σε απόσταση αναπνοής από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στην κορυφή του λόφου Νυμφών, από το 1842 σε κτίριο δωρεά του Γεωργίου Σίνα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα Αστρονομίας καθώς και για τη σχεδόν δύο αιώνων επιστημονική και πολιτιστική ιστορία του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ (η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα) και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα.

Τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από το θόλο-σύμβολο του κτηρίου Σίνα μας γύρισαν πίσω στα πρώτα βήματα της τηλεπισκόπησης, όταν ο Ιούλιος Σμιτ, αστρονόμος και τρίτος Διευθυντής του ΕΑΑ (1858-1884), σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης τον 19ο αιώνα.

Δίπλα στο κτήριο Σίνα βρίσκεται μικρό κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ – υπεύθυνο για το σχεδιασμό μεγάλου αριθμού δημοσίων κτηρίων το 19ο αιώνα στην Αθήνα- και στεγάζει το μεσημβρινό τηλεσκόπιο 16εκ. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε από το γαλλικό οίκο Gautier και αγοράστηκε το 1896 ύστερα από δωρεά του γνωστού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την υπηρεσία χρόνου του ΕΑΑ και από την εγκατάστασή του έως το 1964 καθόριζε την επίσημη ώρα Ελλάδος.

Ένας πίνακας με αναφορά στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μας έκανε να σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος κοίταζε πάντα ψηλά, προσπαθώντας να ανακαλύψει τα μυστήρια ενός αχανούς σύμπαντος και να χρησιμοποιήσει τις κινήσεις των άστρων για να διευκολυνθεί στην καθημερινότητά του.

Κάποια από τα μυστήρια λύθηκαν κι άλλα μένουν να λυθούν, πολύπλοκα όσο και οι συσκευές μελέτης τους…

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στα άστρα, μια ματιά όλο δέος στον έναστρο ουρανό!

                               Οι Συντάκτριες,

                    Αγγελίνα Μπακρατσά,Β3

                                                                                                         Έλενα Τσεκούρα, Β3

Στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική επίσκεψη

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ