my_menu

11.1.23

Γνωριμία με το eTwinning


Το «eTwinning» -η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, συνεργάζονται για την υλοποίηση «eTwinning» έργων με τη χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) μέσα από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης «European School Education Platform-ESEP1».

 To ευρωπαϊκό πρόγραμμα «eTwinning» προωθεί τις υπερεθνικές συνεργατικές δραστηριότητες αλλά και τη μάθηση STEAM2 με σημαντικά παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης είναι μια πύλη που ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το έτος 2022 με στόχο να αποτελέσει τον διαδικτυακό χώρο συνάντησης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η νέα πλατφόρμα φιλοξενεί το «eTwinning» διασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες.

Μέσα από αυτόν τον πολύγλωσσο ιστότοπο προσφέρονται εργαλεία και υπηρεσίες στους/στις εκπαιδευτικούς, που μετά την εγγραφή τους, έχουν τη δυνατότητα επιλογής συνεργατών για την υλοποίηση «eTwinning» έργων. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες συνεργάζονται διαδικτυακά με άλλα σχολεία του εξωτερικού ή του εσωτερικού για την εκπόνηση Ευρωπαϊκών ή Εθνικών Έργων «eTwinning» αντίστοιχα. Επίσης, η δράση «eTwinning» παρέχει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης για τους εκπαιδευτικούς.

 Το «eTwinning» ξεκίνησε το 2005 ως βασική δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος «eLearning Programme». Σταδιακά, από το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δια Βίου Μάθηση και, εν συνεχεία, αποτέλεσε μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος «Comenius» για τα σχολεία. Από το 2014, η δράση ενισχύεται διαρκώς ως μέρος του προγράμματος «Erasmus+» και πλέον κατέχει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το «eTwinning» ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λειτουργεί μέσω του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης με σκοπό τον συντονισμό του δικτύου των Εθνικών Οργανισμών Υποστήριξης. Σε κάθε χώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης υλοποιεί τις δράσεις «eTwinning» σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης λειτουργεί υπό τη διεύθυνση και εποπτεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σημείο ενημέρωσης για όλες τις δράσεις «eTwinning» αποτελεί η ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης  

 Στη δράση «eTwinning» σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000.000 εκπαιδευτικοί, πάνω από 233.000 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 138.000 συνεργατικά έργα έως σήμερα. Ειδικότερα, στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 40.000 εκπαιδευτικοί από περίπου 13.000 σχολικές μονάδες και έχουν υλοποιηθεί κατά προσέγγιση 20.000 συνεργατικά έργα έως σήμερα.

πηγή:  υπ’ αριθ. *161463/Η1/29.12.2022* Εγκύκλιος
με θέμα «*Σχεδιασμός και υλοποίηση eTwinning έργων για το σχολικό έτος 
2022-2023*» όπως αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με *ΑΔΑ:6ΨΜΡ46ΜΤΛΗ-2ΛΘ*

περισσότερες πληροφορίες:

https://school-education.ec.europa.eu/en

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ