my_menu

3.4.19

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι θησαυροί της ελληνικής γης»


ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΊ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ
Το Δεκέμβριο του 2018 άρχισε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «Οι θησαυροί της ελληνικής  γης». Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα βότανα και τα αρωματικά φυτά που φύονται στη χώρα μας  καθώς και  οτιδήποτε σχετίζεται με  τις ιδιότητές τους (φαρμακευτικές – αρωματικές)  την παραγωγή και καλλιέργεια τους, την επεξεργασία  τους, τη μεταποίηση και τη χρήση τους.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν17 μαθητές απ’ όλες τις τάξεις του σχολείου, με συντονιστές τον διευθυντή κ. Παπανδρέου, τον υποδιευθυντή κ. Αλβέρτη και την καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας κα Κορδάκη. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τετάρτη μετά τη 13.30. Παράλληλα με τη θεωρητική έρευνα στο διαδίκτυο και τις παρουσιάσεις των επιμέρους ομάδων, στην αυλή του σχολείου φυτέψαμε βότανα και αρωματικά φυτά, τα οποία υιοθέτησαν οι μαθητές και από τότε τα φροντίζουν. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου στις 7 και 8 Μαρτίου 2019.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Στις 7 και 8 Μαρτίου 2019 ταξιδέψαμε με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου μας στο Καρπενήσι. Μετά από μια ευχάριστη διαδρομή, παρέα με τη φύση και το χαμόγελό μας, φτάσαμε στο γραφικό χωριό του Προυσού. Εκεί, επισκεφτήκαμε το τοπικό αλλαντοποιείο. Αρχικά, πληροφορηθήκαμε για την παρασκευή ποικίλων αλλαντικών και τα δοκιμάσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση. Όπως όλοι οι τόποι φημίζονται για τα παραδοσιακά τους προϊόντα, έτσι και η περιοχή εκείνη είναι γνωστή για το προσούτο της. Έπειτα, πήγαμε στην περίφημη Μονή Προυσού όπου προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας και μάθαμε για την ιστορία της. Η βόλτα μας κατέληξε στην πλατεία του Καρπενησίου όπου και φάγαμε. Το απόγευμα καταλύσαμε στο ξενοδοχείο το οποίο είχε μία μαγευτική θέα καθώς είναι χτισμένο πάνω σε μία πλαγιά! Αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας και δειπνήσαμε είχε έρθει η ώρα να κοιμηθούμε.
Τη δεύτερη μέρα, μετά από ένα πρωινό ξύπνημα, πήγαμε «να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας» τρώγοντας ένα χορταστικό πρωινό και να ετοιμαστούμε για την πεζοπορία που θα ακολουθούσε. Κατευθυνθήκαμε προς τους Γοργιανάδες  και από εκεί ξεκινήσαμε την πεζοπορία μέσα στο παρθένο δάσος. Εκεί περπατώντας κατά μήκος του Καρπενησιώτη ποταμού μάθαμε για την πλούσια τοπική πανίδα και χλωρίδα. Αυτά που μας έκαναν εντύπωση, ήταν ένα φαρμακευτικό φυτό που βρέθηκε τυχαία στον δρόμο μας και ένας μικρός σκίουρος που μας παρακολουθούσε επίμονα. Κάτι ακόμα που μας εντυπωσίασε, ήταν η στενή σχέση του κυρίου Παναγιώτη (του ξεναγού μας) με τη φύση και το πόσο καλά μπορούσε να μας μεταδώσει αυτή του την αγάπη. Στην κατάβαση μας από το βουνό μάθαμε για τις διατροφικές συνήθειες μερικών πτηνών. Ύστερα μεταφερθήκαμε στο ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων που είναι λίγο πιο έξω από το Καρπενήσι και το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εθνική αντίσταση στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Εκεί πραγματοποιούνταν συνελεύσεις της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) της κυβέρνησης του βουνού. Αργότερα φάγαμε το γεύμα που μας πρόσφερε το ΚΠΕ Καρπενησίου και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Η εκδρομή μας τελείωσε αργά το απόγευμα με την άφιξή μας  στο Χολαργό.  
Εργάστηκαν οι μαθήτριες: Αλκυόνη Βισβίκη, Νάσια Χατζή και Σοφία Κοντογεώργου

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ