my_menu

4.12.23

Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος"

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης στο CERN, δυο ομάδες μαθητών της Γ’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν στις 3 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα τμήματα:

  1. Στο εργαστήριο Ιοντικού Επιταχυντή Tandem. Ο επιταχυντής χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να επιταχύνει σωματίδια που τα οδηγεί σε κατάλληλους στόχους. Η σύγκρουση πυρήνων μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση των κινούμενων σωματιδίων, να εκπέμψει  ενέργεια σε μορφή φωτός και θερμότητας ή να γεννήσει καινούργια σωματίδια. Ανιχνεύοντας αυτά τα συμβάντα, εξάγουμε συμπεράσματα για τα υλικά που αποτελούν τους στόχους. 
  2. Στον Πυρηνικό Ερευνητικό Αντιδραστήρα  ΙΠΡΕΤΕΑ (Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας). Εδώ οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους τρόπους παραγωγής ενέργειας μέσω σχάσης και σύντηξης, τη δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τους διάφορους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Η ανάγκη για καθαρή και άφθονη ενέργεια για την ανθρωπότητα οδηγεί στην παραγωγή ενέργειας μέσω σύντηξης. 
  3. Στο ΙΝΝ (Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας) και στην εγκατάσταση ανακύκλωσης και υγροποίησης ηλίου (He). Το υγρό ήλιο έχει το χαμηλότερο σημείο υγροποίησης από όλα τα αέρια (4,2ο  Κ ή -269ο C) και παραμένει υγρό σε ατμοσφαιρική πίεση. Λόγω αυτής της ιδιότητας χρησιμοποιείται σε πολλές τεχνολογικές εφαρμογές όπως η ψύξη των υπεραγώγιμων περιελίξεων πηνίων ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών (κλινικές διατάξεις μαγνητικής τομογραφίας, καμπύλωση της τροχιάς σωματιδίων υψηλής ενέργειας στους επιταχυντές) και σε ερευνητικά εργαστήρια για την έρευνα νέων υλικών υπό ψύξη.  
  4. Στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής. Εδώ οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ίδρυση, τη δομή, τις εγκαταστάσεις και τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Ενέργειας). Το CERN ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα έχει 23 κράτη-μέλη. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Στοιχειωδών Σωματιδίων που μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των υποατομικών σωματιδίων με κυριότερα εργαλεία τους επιταχυντές σωματιδίων. Στο CERN γεννήθηκε και το World Wide Web (1989) για τη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ερευνητών. 

Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά με διατύπωση ερωτήσεων (οι ερευνητές εξέφρασαν τη χαρά τους για αυτή τη συμμετοχή). 

Ευχαριστούμε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσε να δούμε πώς προχωράμε στην εξερεύνηση της δομής του κόσμου. 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ