my_menu

24.11.21

Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης στο θέατρο Διονύσου

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, επισκεφτήκαμε, με το σχολείο, το θέατρο του Διονύσου, το οποίο βρίσκεται στην νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Ξεναγηθήκαμε στον χώρο και μας δόθηκαν διάφορες πληροφορίες για αυτόν.

Συγκεκριμένα μάθαμε πως η νότια Κλιτύς της Ακρόπολης αποτέλεσε από νωρίς πόλο έλξης για τους κατοίκους της Αθήνας λόγω της μορφολογίας του εδάφους της και της φυσικής προστασίας που τους παρείχε, καθώς και της ύπαρξης πηγών με πόσιμο νερό. Από τους αρχαϊκούς χρόνους και για πολλούς αιώνες, η ανέγερση στη νότια πλευρά της Ακρόπολης σημαντικών ιερών και θεατρικών οικοδομημάτων τής προσέδωσαν μεγάλη θρησκευτική, πολιτιστική και πνευματική αξία. Η αρχαϊκή κρήνη στο φυσικό άνδηρο όπου αργότερα ιδρύθηκε το Ασκληπιείο και ο αρχαϊκός ναός του Διονύσου στο Ιερό του Διονύσου Ελευθερέως αποτελούν τα πρώτα βεβαιωμένα οικοδομήματα της αρχαϊκής περιόδου στη Νότια Κλιτύ. 

Γύρω στο 330 π.Χ. το θέατρο του Διονύσου απέκτησε μνημειακές διαστάσεις και μορφή. Κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από λίθο και επεκτάθηκε μέχρι τη ρίζα του βράχου της Ακρόπολης, ενσωματώνοντας στο σχέδιό του τον Περίπατο, τον περιμετρικό δρόμο του λόφου στον οποίο περπατήσαμε. Γύρω στο 320 π.Χ. προστέθηκαν στον χώρο τα χορηγικά μνημεία του Θρασύλλου, βόρεια του θεάτρου, και το χορηγικό μνημείο του Νικία. Τον 2ο αι. μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός ανέγειρε, στο δυτικό άκρο του χώρου, το λαμπρό Ωδείο που φέρει το όνομά του, στη μνήμη της γυναίκας του Ρήγιλλας.

Συνοψίζοντας θα έλεγα πως ο χώρος τον οποίο επισκεφτήκαμε ήταν εξαιρετικός και παράλληλα εξόχως  σημαντικός καθώς είχε μια αύρα διαφορετική. Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους οι οποίοι μας ξενάγησαν. 

Η Συντάκτρια

Φωτεινή Παπαδάκη Γ3

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ