my_menu

10.11.24

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Οι εντυπώσεις των μαθητών μας!

“Στις 6 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη, επισκεφτήκαμε με το σχολείο μας το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον χώρο, να μάθουμε πληροφορίες για την αρχική του μορφή, μιας και ξεκίνησε ως η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλευμάτων αλλά και να συνομιλήσουμε και να πάρουμε γνώσεις από έναν από τους παλαιότερους εργάτες τον κ. Παπαθανασίου.” 
Ελένη Π. Β4 

“...θαυμάσαμε τα κτίρια της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων του Λαυρίου. Εκεί βρισκόταν η καρδιά της μεταλλουργικής διαδικασίας η οποία διήρκησε περίπου 110 χρόνια. Κάθε κτίριο είχε τη δική του ιστορία και μοναδικότητα. Σε ένα από αυτά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα διαφορετικά ορυκτά της Λαυρεωτικής αλλά και να μάθουμε για τον τρόπο που αυτά δημιουργήθηκαν.” 
Βαλέρια Π. Β4

“...πρώτα εξόρυσσαν τα μεταλλεύματα από τα ορυχεία, έπειτα μέσα από ένα μεγάλο χωνί έπεφταν στους ιμάντες, περνούσαν από τους σπαστήρες, που τα έκανε όλο και μικρότερα κομμάτια μέχρι που γινόντουσαν σκόνη και από την διαλογή δηλαδή τον διαχωρισμό των στοιχείων. Τέλος τα έλιωναν και τα έβαζαν σε ειδικά καλούπια. Για να γίνουν τα μέταλλα στερεά υλικά έπρεπε να παγώσουν, έτσι χρησιμοποιούσαν το νερό της θάλασσας και δημιουργούσαν τις χελώνες.” 
Χριστίνα Ψ. Β4 

“Η χθεσινή μου επίσκεψη το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, με το σχολείο μου, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα… Μια χαρακτηριστική πληροφορία που μου έχει μείνει στο μυαλό από αυτή την επίσκεψη είναι πόσο επικίνδυνο ήταν να δουλεύει κάποιος σε αυτούς τους χώρους. Τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, θυμάμαι ότι η κυρία που μας ξενάγησε μας είπε πως οι άνθρωποι τότε πέθαναν σε πολύ νεαρή ηλικία επειδή δούλευαν πολύ σκληρά και καταπονούσαν τον οργανισμό τους. Θεωρούνταν μεγάλοι σε ηλικία 30 με 40 ετών. Επίσης εισέπνεαν διάφορες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους με επώδυνο τρόπο. Τέλος για να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των υλικών αντλούσαν νερό από τη θάλασσα το οποίο και επέστρεφαν μολυσμένο.” 
Χριστίνα Τ. Β4

“…αρχικά μας μετέφεραν σε ένα δωμάτιο με ορυκτά εκθέματα… Μας είπαν τι μέταλλα έβρισκαν, πώς τα διαχώριζαν και πολλές ακόμη πληροφορίες. Μας έδειξαν εργαλεία και μηχανήματα... Τέλος μας μίλησαν για μία απεργία στην οποία πέθαναν πολλά άτομα και είδαμε μέσα σε ένα ορυχείο.”  
Ειρήνη Π.  Β4

“...μάθαμε ότι ως εταιρεία εγκαινιάστηκε το 1865 και ήταν η σημαντικότερη βιομηχανία στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Ωστόσο το Φεβρουάριο του 1929 σε μια απεργία για τις σκληρές συνθήκες εργασίας και της χαμηλές αμοιβές σκοτώθηκε ένας εργάτης και στο σημείο αυτό φύτεψαν μια ελιά που βρίσκεται εκεί μέχρι και σήμερα…”
Στέλλα Χ. Β4 

“Στη χθεσινή εκδρομή είδαμε πολλά πράγματα τα οποία και ζωγράφισα… Είδαμε το κτίριο που γυρίζεται το master chef… Παρατηρήσαμε κτίρια τα οποία ήταν γκρεμισμένα και γινόταν διάφορες κατασκευές συντήρησης και το ορυχείο στο οποίο δεν μας επέτρεψαν να μπούμε μέσα.” 
Μαρίνα Φ. Β4

Στιγμιότυπα από την Εκπαιδευτική επίσκεψη

Ρ

Κάποια από τα φύλλα εργασίας των μαθητών & μαθητριών μας


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ