my_menu

13.11.24

Πρόσκληση για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου

Σας προσκαλούμε στη γιορτή του σχολείου μας για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973 που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Μίκης Θεοδωράκης" του Δημαρχείου Παπάγου - Χολαργού την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 08:30.

Η Διευθύντρια και οι καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Χολαργού

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ

10.11.24

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α' τάξης στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν το  Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα για να παρακολουθήσουν τη μεταφορά στο θεατρικό σανίδι του έργου του Λουίς Σεπούλβεδα "Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει". Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών οι οποίοι με όχημα το χιούμορ τούς έκαναν να γελάσουν και να συγκινηθούν, μαθαίνοντάς τους για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, για τη δύναμη της αγάπης και της ανιδιοτέλειας, την αγάπη για τα ζώα, την άδολη φιλία αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος κάνοντάς τους παράλληλα  να προβληματιστούν για θέματα εξαιρετικά επίκαιρα. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν τον χώρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για μια μικρή  βόλτα, απόλαυσαν τη μέρα, και επέστρεψαν ενθουσιασμένοι στο σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μπορείτε να διαβάσετε το εμπνευσμένο άρθρο της μαθήτριας Μελίνας Πλαδέλη εδώ


Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Οι εντυπώσεις των μαθητών μας!

“Στις 6 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη, επισκεφτήκαμε με το σχολείο μας το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον χώρο, να μάθουμε πληροφορίες για την αρχική του μορφή, μιας και ξεκίνησε ως η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλευμάτων αλλά και να συνομιλήσουμε και να πάρουμε γνώσεις από έναν από τους παλαιότερους εργάτες τον κ. Παπαθανασίου.” 
Ελένη Π. Β4 

“...θαυμάσαμε τα κτίρια της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων του Λαυρίου. Εκεί βρισκόταν η καρδιά της μεταλλουργικής διαδικασίας η οποία διήρκησε περίπου 110 χρόνια. Κάθε κτίριο είχε τη δική του ιστορία και μοναδικότητα. Σε ένα από αυτά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα διαφορετικά ορυκτά της Λαυρεωτικής αλλά και να μάθουμε για τον τρόπο που αυτά δημιουργήθηκαν.” 
Βαλέρια Π. Β4

“...πρώτα εξόρυσσαν τα μεταλλεύματα από τα ορυχεία, έπειτα μέσα από ένα μεγάλο χωνί έπεφταν στους ιμάντες, περνούσαν από τους σπαστήρες, που τα έκανε όλο και μικρότερα κομμάτια μέχρι που γινόντουσαν σκόνη και από την διαλογή δηλαδή τον διαχωρισμό των στοιχείων. Τέλος τα έλιωναν και τα έβαζαν σε ειδικά καλούπια. Για να γίνουν τα μέταλλα στερεά υλικά έπρεπε να παγώσουν, έτσι χρησιμοποιούσαν το νερό της θάλασσας και δημιουργούσαν τις χελώνες.” 
Χριστίνα Ψ. Β4 

“Η χθεσινή μου επίσκεψη το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, με το σχολείο μου, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα… Μια χαρακτηριστική πληροφορία που μου έχει μείνει στο μυαλό από αυτή την επίσκεψη είναι πόσο επικίνδυνο ήταν να δουλεύει κάποιος σε αυτούς τους χώρους. Τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, θυμάμαι ότι η κυρία που μας ξενάγησε μας είπε πως οι άνθρωποι τότε πέθαναν σε πολύ νεαρή ηλικία επειδή δούλευαν πολύ σκληρά και καταπονούσαν τον οργανισμό τους. Θεωρούνταν μεγάλοι σε ηλικία 30 με 40 ετών. Επίσης εισέπνεαν διάφορες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους με επώδυνο τρόπο. Τέλος για να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των υλικών αντλούσαν νερό από τη θάλασσα το οποίο και επέστρεφαν μολυσμένο.” 
Χριστίνα Τ. Β4

“…αρχικά μας μετέφεραν σε ένα δωμάτιο με ορυκτά εκθέματα… Μας είπαν τι μέταλλα έβρισκαν, πώς τα διαχώριζαν και πολλές ακόμη πληροφορίες. Μας έδειξαν εργαλεία και μηχανήματα... Τέλος μας μίλησαν για μία απεργία στην οποία πέθαναν πολλά άτομα και είδαμε μέσα σε ένα ορυχείο.”  
Ειρήνη Π.  Β4

“...μάθαμε ότι ως εταιρεία εγκαινιάστηκε το 1865 και ήταν η σημαντικότερη βιομηχανία στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Ωστόσο το Φεβρουάριο του 1929 σε μια απεργία για τις σκληρές συνθήκες εργασίας και της χαμηλές αμοιβές σκοτώθηκε ένας εργάτης και στο σημείο αυτό φύτεψαν μια ελιά που βρίσκεται εκεί μέχρι και σήμερα…”
Στέλλα Χ. Β4 

“Στη χθεσινή εκδρομή είδαμε πολλά πράγματα τα οποία και ζωγράφισα… Είδαμε το κτίριο που γυρίζεται το master chef… Παρατηρήσαμε κτίρια τα οποία ήταν γκρεμισμένα και γινόταν διάφορες κατασκευές συντήρησης και το ορυχείο στο οποίο δεν μας επέτρεψαν να μπούμε μέσα.” 
Μαρίνα Φ. Β4

Στιγμιότυπα από την Εκπαιδευτική επίσκεψη

Ρ

Κάποια από τα φύλλα εργασίας των μαθητών & μαθητριών μας


Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ΄ τάξης στη Σχολή Ικάρων

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου η Γ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τη Σχολή Ικάρων στο Τατόι (Δεκέλεια). Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο αμφιθέατρο της Σχολής  ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν από τους σπουδαστές της Σχολής για το ιστορία της, τον σκοπό λειτουργίας και την αποστολή της, την εκπαίδευση που παρέχει στους Ικάρους, τις εγκαταστάσεις της καθώς και για τα προσόντα που χρειάζεται να έχει ένας υποψήφιος σπουδαστής.  Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο λόγος δόθηκε στα παιδιά, τα οποία διατύπωσαν ερωτήσεις σχετικά με όσα άκουσαν. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες κατευθυνθήκαν προς το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, έναν χώρο που τους εντυπωσίασε! Έμαθαν για πολλά μαχητικά αεροπλάνα, όπως το F-4E Phantom II, και για ελικόπτερα, όπως το AS- 332C1 Super Puma. Όμως, είδανε και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, όπως τον ΠΗΓΑΣΟ II, και αρκετές βόμβες. Επιπρόσθετα, συνάντησαν και στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν κουτάβια για εκπαίδευση και τα παιδιά χάρηκαν πολύ. Παράλληλα, υπήρχε και ένας εξωτερικός χώρος με αεροσκάφη. Τέλος, αφού συγκεντρωθήκαμε  όλα τα τμήματα, αναχωρήσαμε για το σχολείο έχοντας τις πιο όμορφες αναμνήσεις! Πιστεύουμε πως οι μαθητές και οι μαθήτριες απόλαυσαν την εκδρομή αυτή!

 Οι αρθρογράφοι,

Βικτωρία Μάτσα & Ευδοκία Μπάρμπα

Δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψη

Δ 

  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ