my_menu

29.3.16

Πείραμα του Ερατοσθένη : Μέτρηση της ακτίνας της Γης

Η Κυριακή 20 Μαρτίου (εαρινή Ισημερία) μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αρχή της Άνοιξης. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα στον ισημερινό της Γης (γεωγραφικό πλάτος 0ο), με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η μέρα αυτή είναι πάντοτε μια καλή ευκαιρία να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη- ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της φυσικής.
    Ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος  που μέτρησε τις διαστάσεις της Γης, γι' αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας. Χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα υπολόγισε την περιφέρεια της Γης. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες.
     Λόγω της κυριακάτικης αργίας η εκτέλεση του πειράματος έγινε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου  2016 με την ευνοϊκή σύμπραξη του καιρού και την πρόθυμη συμμετοχή 16 μαθητών του Β2. Έχοντας υπόψιν ότι ο ήλιος "κινείται" βόρεια με ταχύτητα περίπου 1 μοίρα ανά τρεις μέρες το "συστηματικό" σφάλμα ήταν μικρότερο από 1%. 
 Μετρήσεις και φωτογραφίες από τη διεξαγωγή του πειράματος θα βρείτε εδώ.



Περισσότερα για την ιστορία του πειράματος θα βρείτε εδώ:

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ