my_menu

23.3.17

Μέτρηση της ακτίνας της Γής με τη μέθοδο του Ερατοσθένη.

Το Σχολείο μας συμμετείχε για 3η  φορά στη δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης , που διοργάνωσαν τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου,1ο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 Οι μετρήσεις έγιναν την Τρίτη 20 Μαρτίου  2017 (εαρινή ισημερία) με την ευνοϊκή σύμπραξη του καιρού, την πρόθυμη συμμετοχή όλων των  μαθητών του Γ4 και την καθοδήγηση των καθηγητών Φυσικής και Πληροφορικής. 

      Με τη βοήθεια του Διαδικτύου βρέθηκαν οι ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του σχολείου, η ώρα που έπρεπε να γίνουν οι μετρήσεις και η απόσταση του σχολείου από τον αντίστοιχο τόπο (στον ίδιο μεσημβρινό) που τη μέρα αυτή οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κατακόρυφα.
      Στις 12:33,  όταν ο Ήλιος βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο στον ουρανό της Αθήνας οι μαθητές αφού πρώτα στερέωσαν κατακόρυφα ένα αντικείμενο , μέτρησαν το ύψος του και το μήκος της σκιάς του. Μία ομάδα χρησιμοποίησε το γωνιομετρικό κύκλο και μια άλλη την υδρόγειο σφαίρα . Στη συνέχεια με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, υπολόγισαν την περίμετρο και την ακτίνα της Γής όπως  έκανε και ο Ερατοσθένης το 240 π.Χ..
      Μετρήσεις και φωτογραφίες από τη διεξαγωγή του πειράματος θα βρείτε εδώ.
      Περισσότερα για την ιστορία του πειράματος θα βρείτε εδώ:

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Περιοδικό Φυσικών Επιστημών

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ