my_menu

30.1.23

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στο μάθημα των Αγγλικών

 Christmas Customs of Russia από την ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  Α2 εδώ

Christmas holidays in Italy από την Paola Kalligeri, Β1 και UK Christmas traditions από την 

Argyro Adrianou B1 εδώ


Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία: Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Την Πέμπτη 26.01.2023 η Εθνική Λυρική Σκηνή επισκέφθηκε το σχολείο μας με το  καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν τη νέα ξεκαρδιστική όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των εφήβων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική παράσταση όπερας. Η παράσταση  πραγματοποιήθηκε την 3η και 4η διδακτική ώρα στον χώρο του Γυμναστηρίου του Σχολείου μας και η παρακολούθηση ήταν δωρεάν για τους μαθητές.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές των τμημάτων Α1,Α3,Α4 την Τετάρτη 25-1-2023 πραγματοποίησαν εκπαιδευτικά εργαστήρια και υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικής ομάδας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  δημιούργησαν υλικό που παρουσιάστηκε ζωντανά στην παράσταση της επόμενης ημέρας. 


Τα παιδιά του Β1 ανακαλύπτουν τον θησαυρό των οργανικών “τροφοσκουπιδιών”

Το κουδούνι χτυπά, πίσω στα θρανία... απλά στην αίθουσα δεν μπαίνουμε μόνο για φυσική, έκθεση, αρχαία ή χημεία. Μαθαίνουμε και συζητάμε για την κυκλική οικονομία! Ανακαλύπτουμε τη σημασία της ορθής διαχείρισης των πόρων στην καθημερινότητά μας, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Food Treasure» της InCommOn που υλοποιείται μαζί με μαθήτριες και μαθητές του Β1.

Τα παιδιά εκπαιδεύονται γύρω από την έννοια της κυκλικής οικονομίας μέσα από το παράδειγμα της σωστής χρήσης των τροφικών απορριμμάτων που αντί να πετιούνται μετατρέπονται σε έναν νέο χρήσιμο πόρο. Παράλληλα, ενισχύεται η κριτική σκέψη, η συνεργασία και η δημιουργία ανεξάρτητων και καινοτόμων ιδεών. Μέσα από μια σειρά δράσεων ενημερωτικού χαρακτήρα, δραστηριότητες βιωματικής εκπαίδευσης αλλά και την τοποθέτηση ενός κομποστοποιητή στον χώρο του σχολείου, τα μέλη της μαθητικής κοινότητας αλλάζουν την πεποίθηση που υπάρχει για τα υπολείμματα τροφής και τα οργανικά υπολείμματα, μετατρέποντάς τα από σκουπίδια σε πολύτιμη ενέργεια. Ένα μάθημα που δεν σταματάει εκεί, καθώς ο καφέ κάδος γεμίζει με “τροφοσκουπίδια” από τις κουζίνες μας. Εν τέλει τα παιδιά φέρνουν στο σπίτι και ένα mini καφέ κάδο για να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους όλα τα μέλη της οικογένειάς τους και να δημιουργήσουν μια νέα συνήθεια στο σπίτι τους!

Η InCommOn-Innovative Communities Onwards είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που ενεργοποιούν την κοινότητα. 

Το πρόγραμμα «Food Treasure»υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Εναλλακτικό μάθημα κυκλικής οικονομίας για το Β1               Ανακαλύπτοντας τα οφέλη των οργανικών "σκουπιδιών" 
                                                                                                            σΤροφή στον καφέ κάδο ή κομποστοποιητή!

14.1.23

"ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ" : Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ


Το 1ο φύλλο της μαθητικής εφημερίδας, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Ομίλου "Μαθητικός Τύπος", ολοκληρώθηκε και κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές:

 ØΆρθρα, κείμενα, συνεντεύξεις: Ελευθερία Αποστολοπούλου, Μαριεύη Καρανικόλα, Ιωάννα Χατζηπαύλου, Άννα Άλκηστις Ζούγλη, Λυδία Γάτου, Μαρίλια Ντέντε, Παναγιώτης Ιωάννου, Ζαφειρένια Ανυφαντή, Λυδία Βρεττού, Νεφέλη Ευτυχία Τζανίδου, Μαρία Νεφέλη Κώτη

ØΣχεδιασμός λογότυπου: Ζωή Μοσχογιαννάκη

Ø  ØΣκίτσα: Ζωή Μοσχογιαννάκη, Ορφέας Τζαβάρας, Μιχαήλ Άγγελος Ζερβός

Ø  ØΦωτογραφίες: Μυρτώ Τσέλιου, Χριστίνα Δελημπαλταδάκη, Άννα Κεφαλάκη, Ανατολή Δερλώπα, Μαρία Δήμου. Δείτε το 1ο φύλλο σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ 


Το 2ο φύλλο της μαθητικής εφημερίδας  που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Ομίλου "Μαθητικός Τύπος, ολοκληρώθηκε και κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Δείτε το 2ο φύλλο σε εκτυπώσιμη μορφή εδώΔείτε τις συνεντεύξεις με τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού εδώ και με τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Β΄Αθήνας εδώ





ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Κατά το σχολικό έτος 2022-23 στο 2ο Γυμνάσιο Χολαργού λειτουργεί εκπαιδευτικός όμιλος με την ονομασία "Μαθητικός Τύπος".  Στο πλαίσιο του ομίλου θα εκδοθεί μαθητική εφημερίδα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Παιδαγωγικοί Στόχοι

Με τη δημιουργία της σχολικής εφημερίδας, οι μαθήτριες/ες :

αναπτύσσουν τις συγγραφικές και τις καλλιτεχνικές τους κλίσεις

αναγνωρίζουν τα διάφορα είδη του δημοσιογραφικού λόγου

εκφράζουν ελεύθερα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους

αναπτύσσουν κριτική σκέψη

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γεωργία Καρατζά, Ειρήνη Τσέκου

Το πρώτο φύλλο της μαθητικής εφημερίδας: ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ τεύχος 1ο

13.1.23

Ενημέρωση σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω της εποχικής γρίπης

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β΄2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. Μπορείτε να δεότε τη σχετική εγκύκλιο εδώ

12.1.23

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο για την Παιδεία στα Μέσα

Ο εκπαιδευτικός όμιλος "Μαθητικός Τύπος" συμμετέχει στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο για την Παιδεία στα Μέσα, που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 Οι επιμέρους στόχοι του Δικτύου ως προς το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς είναι:

·         να διαμορφωθεί ένα παιδαγωγικό πλαίσιο καλλιέργειας δεξιοτήτων οπτικοακουστικού αλφαβητισμού,

·         να εμπλακούν οι γονείς στις εκπαιδευτικές δράσεις που θα προγραμματιστούν,

·   να πληροφορηθούν γονείς και μαθητές/τριες τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής ενασχόλησης με τα Μέσα

 

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο σχολικό περιβάλλον ή μέσω Διαδικτύου θα διαχέονται οριζόντια στο ωρολόγιο πρόγραμμα εμπλέκοντας όλα τα γνωστικά αντικείμενα και θα βασίζονται στις αρχές της βιωματικής μάθησης. Επίσης οι δράσεις θα καλύπτουν και τις τρεις πτυχές της εκπαιδευτικής διάστασης των Μέσων Επικοινωνίας: προβολή και αξιοποίηση, κριτική χρήση, δημιουργία από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες. 

Οι επιμέρους στόχοι του Δικτύου ως προς τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:

·         η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

·         η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών/τριών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες

·         η συνεργατική μάθηση

·         η καλλιέργεια του οπτικοακουστικού αλφαβητισμού των μαθητών/τριών

·         η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

·         η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών/τριών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες

·         η συνεργατική μάθηση

·         η καλλιέργεια του οπτικοακουστικού αλφαβητισμού των μαθητών/τριών


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΛΙΔΙΩΝ

Στο πλαίσιο της υπεύθυνης κατανάλωσης, της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, οι μαθήτριες και οι μαθητές του τμήματος Γ4 δημιούργησαν χριστουγεννιάτικες κάρτες επαναχρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά (χαρτιά, εφημερίδες, περιτυλίγματα, κορδέλες, κουμπιά κ.ά.) και χριστουγεννιάτικα στολίδια αξιοποιώντας κουκουνάρια, τα οποία είχαν περισυλλέξει από το κοντινό δάσος στη διάρκεια φυσιολατρικού περιπάτου. Τα στολίδια χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό της αίθουσας του Γ4 αλλά και άλλων αιθουσών και χώρων του σχολείου, δίνοντας το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης και της υπεύθυνης κατανάλωσης που δεν απαιτεί σπατάλη χρημάτων, πόρων και υλών. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία για συνεργασία και δημιουργικότητα.



3 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τα Σχολεία

Aπό τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου  πραγματοποιείται η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022, που συνήθως αναφέρεται ως COP27, καθώς θα είναι η 27η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας Running Out of Time, η Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τα Σχολεία στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες νέοι και νέες, για να στείλουν ένα μήνυμα για τη Δράση για το Κλίμα, που οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο COP27 δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Το τμήμα Γ4, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Νοιάζομαι και Δρω για το περιβάλλον", πραγματοποίησε φυσιολατρικό περίπατο στο κοντινό δάσος. Παράλληλα, οι μαθήτριες και οι μαθητές φρόντισαν να μαζέψουν σκουπίδια που βρήκαν στη διαδρομή τους και συνέλεξαν κουκουνάρια με την προοπτική να τα μετατρέψουν σε χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Στιγμιότυπα μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο https://www.calameo.com/read/004772806f69667ab728e



11.1.23

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ για τον τόπο μου"

Κατά το σχολικό έτος 2022-23 στο 2ο Γυμνάσιο Χολαργού με τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών του τμήματος Γ4 πραγματοποιείται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο "Νοιάζομαι και Δρω για τον τόπο μου", σύμφωνα με την Φ11/126281/Δ7/14-10-2022 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Το πρόγραμμα κινείται γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της υπεύθυνης κατανάλωσης και των υγιών καταναλωτικών προτύπων, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

- Ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα

- Ανάπτυξη πολιτειότητας και ενσυναίσθησης

- Υιοθέτηση υγιών καταναλωτικών προτύπων και υπεύθυνης κατανάλωσης

- Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και συνεργατικότητας

Yπεύθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Τσέκου

Το λογότυπο του προγράμματος δημιουργήθηκε από τον μαθητή Κάρολο Πασπαλιάρη. 

"NCE : Navigate, Create and Evaluate"

Κατά το σχολικό έτος 2022-23, το 2ο Γυμνάσιο Χολαργού θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό eTwinning έργο με τον τίτλο "NCE : Navigate, Create and Evaluate", το οποίο έχει ως θέμα τoν ψηφιακό εγγραμματισμό και την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Το έργο διεξάγεται στα αγγλικά μέσω μιας ασφαλούς πλατφόρμας, ορατής μόνο στις/στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο έργο. Σε αυτήν την πλατφόρμα θα προσκληθούν και οι μαθητές/τριες, για να γνωριστούν και να συνεργαστούν με άλλους μαθητές/τριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία από τις εξής χώρες: Βουλγαρία, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Ιορδανία, Ελλάδα

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ειρήνη Τσέκου, Κατερίνα Κάζηρα

Δημιουργία λογότυπου

Στο πλαίσιο του έργου θα διεξαχθεί διαγωνισμός για να επιλεγεί το λογότυπο του έργου. Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετέχουν θα δημιουργήσουν ένα λογότυπο αντιπροσωπευτικό του έργου. Στα πλαίσια της συνεργατικότητας θα γίνει ψηφοφορία για να επιλεγεί ένα από τα υποψήφια λογότυπα που θα καταθέσει κάθε συνεργαζόμενο σχολείο. Η ομάδα του 2ου Γυμνασίου Χολαργού συμμετέχει με τη δημιουργία της μαθήτριας Ζωής Κωνσταντοπούλου.



Γνωριμία με το eTwinning


Το «eTwinning» -η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης- αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, συνεργάζονται για την υλοποίηση «eTwinning» έργων με τη χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) μέσα από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης «European School Education Platform-ESEP1».

 To ευρωπαϊκό πρόγραμμα «eTwinning» προωθεί τις υπερεθνικές συνεργατικές δραστηριότητες αλλά και τη μάθηση STEAM2 με σημαντικά παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης είναι μια πύλη που ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το έτος 2022 με στόχο να αποτελέσει τον διαδικτυακό χώρο συνάντησης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η νέα πλατφόρμα φιλοξενεί το «eTwinning» διασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον που παρέχει ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για συνεργατικές δραστηριότητες.

Μέσα από αυτόν τον πολύγλωσσο ιστότοπο προσφέρονται εργαλεία και υπηρεσίες στους/στις εκπαιδευτικούς, που μετά την εγγραφή τους, έχουν τη δυνατότητα επιλογής συνεργατών για την υλοποίηση «eTwinning» έργων. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες συνεργάζονται διαδικτυακά με άλλα σχολεία του εξωτερικού ή του εσωτερικού για την εκπόνηση Ευρωπαϊκών ή Εθνικών Έργων «eTwinning» αντίστοιχα. Επίσης, η δράση «eTwinning» παρέχει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης για τους εκπαιδευτικούς.

 Το «eTwinning» ξεκίνησε το 2005 ως βασική δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος «eLearning Programme». Σταδιακά, από το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δια Βίου Μάθηση και, εν συνεχεία, αποτέλεσε μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος «Comenius» για τα σχολεία. Από το 2014, η δράση ενισχύεται διαρκώς ως μέρος του προγράμματος «Erasmus+» και πλέον κατέχει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το «eTwinning» ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λειτουργεί μέσω του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης με σκοπό τον συντονισμό του δικτύου των Εθνικών Οργανισμών Υποστήριξης. Σε κάθε χώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης υλοποιεί τις δράσεις «eTwinning» σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης λειτουργεί υπό τη διεύθυνση και εποπτεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σημείο ενημέρωσης για όλες τις δράσεις «eTwinning» αποτελεί η ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης  

 Στη δράση «eTwinning» σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000.000 εκπαιδευτικοί, πάνω από 233.000 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 138.000 συνεργατικά έργα έως σήμερα. Ειδικότερα, στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 40.000 εκπαιδευτικοί από περίπου 13.000 σχολικές μονάδες και έχουν υλοποιηθεί κατά προσέγγιση 20.000 συνεργατικά έργα έως σήμερα.

πηγή:  υπ’ αριθ. *161463/Η1/29.12.2022* Εγκύκλιος
με θέμα «*Σχεδιασμός και υλοποίηση eTwinning έργων για το σχολικό έτος 
2022-2023*» όπως αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με *ΑΔΑ:6ΨΜΡ46ΜΤΛΗ-2ΛΘ*

περισσότερες πληροφορίες:

https://school-education.ec.europa.eu/en

10.1.23

Ημερολόγιο 2023


Το Ημερολόγιο του 2023 με έργα μαθητών του σχολείου μας στο πλαίσιο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών μπορείτε να το δείτε εδώ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Περιοδικό Φυσικών Επιστημών

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ